Terveys

Kontakti-improvisaatiossa tanssitaan usein hyvin lähekkäin, joten osallistujien on hyvä pitää huolta siitä ettei tule tartuttaneeksi muita, erityisesti silloin jos kyseessä on helposti epidemian kaltaisesti leviävä tartuntatauti.

Jos sinulla on todettu joku alempana mainituista tartunnoista ja olet käynyt TreKI:n tapahtumissa, ilmoita asiasta joko maililla palaute@treki.fi tai anonyymisti lomakkeella niin voimme seurata tilannetta ja reagoida tilanteeseen sopivasti.

Päätäi

Täit ovat päiväkodeista ja kouluista tuttu riesa, nykyään yhä enenevässä määrin, mutta onneksi suht helposti häädettävissä, kun täishampookäsittelyt ja muut toimenpiteet tehdään huolella. Jos ympäristössäsi on ollut täihavaintoja, oma pää kannattaa tarkastaa, vaikka kutinaa ei olisi, sillä kaikille selkeitä oireita ei tule. Hyvä muistaa myös, ettei täiden esiintyminen liity likaisuuteen, vaan ne viihtyvät ennemminkin puhtaassa päässä, joten tartunta voi osua kenen tahansa kohdalle.

Linkkejä:

Syyhy

Syyhystä olemme kollektiivisesti vielä säilyneet, mutta helposti tarttuvana tämäkin on hyvä tunnistaa.

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus, jonka oireena on voimakas kutina erityisesti öisin. Syyhypunkki tarttuu tiiviissä ihokosketuksessa ihmisestä toiseen.

Kutina alkaa kun henkilö herkistyy punkin eritteille. Kun on kyseessä ensimmäinen tartunta, tähän menee tavallisesti 3-6 viikkoa.  Kutina on voimakkainta öisin, ja se pahentuu päivä päivältä. Eniten oireilevat yleensä sormet ja ranteet, kyynärtaipeet ja kainalot, vatsan alue, pakaraseutu sekä jalkaterät. Pikkulapsilla ja vanhuksilla syyhy voi levitä myös päänahkaan.

Syyhytartunta voi olla vaikeaa todeta. Kunnon suurennuslasin ja voimakkaan valon avulla on kuitenkin mahdollista nähdä punkin tekemät käytävät. Ne näyttävät siltä kuin joku olisi piirtänyt ihoon ohuita, kiemurtelevia viivoja. Itse loisen näkeminen on yleensä mahdotonta, sillä punkki asustaa syvällä käytävän päässä.

Yhteisön hoidossa syyhy on ongelmallinen, sillä se pysyy oireettomana pitkään ollen samalla tarttuva.

Linkkejä: